Sayfalar
▼
Asit Düzenleyici nedir ?
Asit Düzenleyici
İşlevi;
Bir gıdanın pH'sı, ürünün asitlik veya bazlığının ölçüsüdür. pH skalası 0 -14 arasındadır. 7'nin altındaki pH asidik, pH 7 nötr ve pH 7'nin üzeri alkalidir. Bizim tatma duyumuz, kompleks gıda sistemleri içerisinde yalnız büyük pH değişimlerini farkedebilir. Asit ürün, ekşi tadılırken, alkali ürün acı tadılır. Asit gıdalara örnek olarak turunçgil meyveleri (portakal, limon, greyfurt gibi), meyve suları veya yoğurt verilebilir. Alkali gıdalara örnek olarak yumurtanın beyazı ve yemek sodası verilebilir.
Asit düzenleyiciler, proses, lezzet ve güvenlik için önemli özel bir seviye olduğunda, asitliği ya da alkaliliği değiştirmek ve kontrol etmek için kullanılır. pH'nın yetersiz kontrolü, potansiyel sağlık tehlikesine neden olabilecek istenmeyen bakterilerin gelişmesine neden olabilir.
Avrupa Birliğindeki asit düzenleyici örnekleri
Sitrik asit (E 330), çoğu antioksidanın aktivitesini arttırır, fakat kendisinin antioksidan özelliği yoktur. Buna ek olarak marmeladın jel konsistansını arttırır ve meyvelerde ve meyve ürünlerinde enzimatik esmerleşmeyi düşürür.
Kullanım Alanları;
Paketlenmiş Tatlılar, Peynir Süt Ürünleri, Konserve meyve-sebze-bakliyat, Şekerlemeler, Marmelatlar, Reçeller, Margarin, Bebek Maması, Bisküvi.
Bunları biraz daha halk dili ile açıklayabilir misiniz? Anlamakta güçlük çekiyoruz. :)
YanıtlaSilYakın zaman içinde, bu detaylar istediğiniz ölçüde sadeleştirilerek detaylandırılacaktır.
SilTeşekkürler.